După ce propria ei inițiativă pro-ucraineană s-a prăbușit din lipsa totală de susținere, Kaja Kallas, șefa diplomației UE, a comentat că nici „coaliția celor dispuși” n-ar avea mai mult succes.
Întrebată dacă întrunirea acestei coaliții, care a avut loc joi, 10 aprilie, la Bruxelles, a mai lămurit confuzia privind strategia europeană în Ucraina, Kallas a răspuns: „Nu. Diferitele state au diferite opinii și discuțiile continuă”. Ea a adăugat că nu se știe dacă vreo țară europeană ar trebui să trimită trupe pentru „menținerea păcii în Ucraina, ori pentru a monitoriza un armistițiu ori pentru a lupta”.
Secretarul britanic al apărării, John Healey, a spus că, dimpotrivă, coaliția condusă de francezi și britanici are planuri „reale ” și „avansate” și că, la întrunirea de joi, au participat treizeci de națiuni. Cu toate acestea, nu s-au comunicat încă nici un calendar al operațiunii, nici cam ce număr de soldați s-ar avea în vedere.
Tensiunile între națiuni amenință să deraieze progresul, cea mai importantă dintre ele fiind cauzată de insistența Finlandei pentru o garanție de securitate din partea SUA, în condițiile în care Washingtonul a semnalat ferm că nu are niciun interes să ofere o astfel de garanție sau să contribuie la orice forță care ar plasa soldați americani pe sol ucrainean.
Sursa Telegraph, Breaking Defense