IA mai presus de om și climă

Data Center Dynamics (DCD) și Bloom Energy și-au publicat rapoartele privind explozia globală a centrelor de date – și, ca urmare, explozia cererii de energie electrică – în primul semestru al anului 2025 (Data Center Power Report).

Lipsa unor surse de energie ieftină și fiabilă, spune DCD, este piedica în calea „realizării întregului potențial al IA”, iar „cererea tot mai mare de centre de date duce la o creștere dramatică a consumului de energie electrică”.

Potrivit estimărilor, până în 2028, în SUA, centrele de date vor consuma 12% din cererea de energie electrică. „Unele centre de date vor avea nevoie de mai mult de un gigawatt, echivalentul necesarului pentru alimentarea a peste 800.000 de familii americane obișnuite”.

(În paralel, administrația Trump anunță că, până în 2030, penele de curent masive se vor dubla în SUA, din cauza cererii de energie electrică a centrelor IA).

Dezvoltarea este masivă și în Europa. Potrivit DCD, până în momentul de față, numai în cadrul inițiativei Euro HPC JU, lansată în 2018 (la care participă UE, 35 de țări individuale și mai multe companii), în Europa s-au construit nouă super-computere și mai multe computere cuantice.

În februarie 2025, EU a aprobat un proiect de construcție de între trei și cinci campusuri de super-computere, „fiecare dintre ele dotat cu 100.000 cipuri IA pentru instruirea celor mai noi și mai complexe modele”.

În decembrie 2024, UE a anunțat construcția a șapte „uzine IA” și se așteaptă, în curând, anunțul pentru următoarele cinci (cu o investiție de circa 10 miliarde de euro).

Potrivit Comisiei Europene, este vorba de „Giga-uzine IA, de ultimă generație, centre de calcul IA și stocare la scară mare, construite special pentru a dezvolta, instrui și pune în utilizare modele și aplicații IA de următoare generație la hiper-scară, i.e., modele cu sute de trilioane de parametri”. Până în momentul de față, 76 de companii și-au exprimat interesul pentru proiect.

Ar mai fi de adăugat că, pe lângă foarte mari cantități de energie electrică, centrele de date consumă și cantități foarte mari de apă, ceea ce, având în vedere expansiunea IA, va avea efecte severe asupra ecosistemelor și asupra populației (e.g., penurie de apă pentru consumul privat și industrial, reducerea activităților agricole, competiție pentru resurse de apă, tulburări sociale, migrație).

În ciuda efectelor dezastruoase pe care le va avea asupra mediului și economiei umane din cauza cantităților enorme de apă și energie pe care le presupune, avântul dezvoltării IA nu încetinește – dimpotrivă – în condițiile în care aceleași autorități care susțin efortul de digitalizare susțin și că populația, mediul și economia sunt în pericol din cauza lipsei surselor fiabile de energie și a penuriei de apă.

Sursa: DCD