Din puțin în mai puțin

Sirpa Pietikäinen, deputată în Parlementul European din partea Finlandei, anunță într-un editorial publicat de Euractiv că, întrucât programul UE „Politica Agricolă Comună” (Common Agricultural Policy, CAP) va suferi, potrivit actualei propuneri de MFF (Multiannual Financial Framework), o reducere a bugetului cu între 15 și 20% în perioada 2028-2034, viitorul agriculturii europene arată sumbru.
Dar nu pentru motivele pe care le-ar putea bănui un neavenit. Ci pentru că banii, împuținați așa cum sunt, nu sunt folosiți eficient. Banii se duc pe zootehnie, care produce foarte multe gaze nocive pentru planetă, și pe mari monoculturi.
Or, spune deputata, europenii nu mai consumă carne cum o făceau înainte, iar fermele zootehnice de vaci, oi și porci sunt în declin în întreaga Europă.
Deputata finlandeză nu explică acest trend (poate creșterea costurilor și taxelor asociată lipsei subvențiilor; poate măsurile de austeritate și creșterea șomajului, cuplate cu creșterea prețurilor; poate decimarea efectivelor de animale cu diferite motive virale sau legale); este posibil, însă, ca el să se datoreze unei evoluții a conștiinței ecologiste a populației.
Oricum ar fi, tendința este una binevenită, spune Pietikäinen, întrucât ea vine în întâmpinarea ambițioaselor obiective UE privind scăderea emisiilor (obiective înghețate momentan din cauza opoziției unor state membre).
În același timp, deputata aplaudă înlocuirea tot mai accentuată a proteinelor animale cu cele pe bază de plante în dieta cetățenilor europeni.
Ce o deranjează, atunci, pe deputată, este nu scăderea bugetului UE pentru agricultură, ci faptul că 80% din banii rămași sunt alocați zootehniei și marilor monoculturi. Lucru care, spune Pietikäinen, riscă să întrerupă minunatul trend al declinului creșterii animalelor și consumului de carne și lactate, cu efecte nefaste asupra țintelor de reducere CO2, la care visează Comisia Europeană, dar și asupra dezvoltării alternativelor vegetale la lapte și carne, la care visează deputata.
Pietikäinen risipește eventualele temeri conspiraționiste nemenționând nimic despre crocanții gândaci și afirmând net că „UE nu le va spune niciodată europenilor să renunțe la carnea de vită, ori la șuncă, ori, Doamne ferește, la brânză. Dar, în acest moment, sistemul este proiectat de așa fel, încât el plătește fermierii europeni să crească animale a căror carne este consumată mai rar și de mai puține persoane decât are în vedere sistemul. Riscăm să plătim fermierii europeni să producă alimente pe care nu le consumăm, în timp ce importăm legume și alte proteine, pe care oamenii chiar vor să le consume și ratăm ocazia de a captura alte piețe”. (Nu știm dacă aluzia de final este la Mercosur, noul tratat încheiat de UE cu țări sud-americane, mari producătoare de carne, tratat care defavorizează agricultorii europeni, dar oferă noi oportunități de export în alte industrii unora dintre țările membre.)
Sursa în text.