Națiunile europene ar avea dificultăți să trimită chiar și numai 25.000 de soldați în Ucraina, ca parte din forța multinațională de „descurajare” propusă de „coaliția celor dispuși”, condusă de prim-ministrul britanic, Kier Starmer, și de președintele Franței, Emmanuel Macron.
Propunerea inițială a fost de 64.000 de soldați, din care Marea Britanie s-a oferit să pună la dispoziție 10.000, iar Franța, se pare, același număr. Dar, la întrunirea coaliției de pe 10 aprilie și la discuțiile ulterioare de la Bruxelles, mai mulți miniștri ai apărării au recunoscut că nu se vor putea aduna nici măcar 25.000 de soldați, din cauza lipsei de oameni și fonduri.
„Nicio șansă”, a declarat un oficial britanic. Iar ministrul lituanian al apărării a criticat lipsa de disponibilitate a blocului, spunând: „Dacă nici 64.000 de oameni nu reușim să adunăm, nu că părem slabi – chiar suntem slabi”.
Planul inițial, care viza apărarea orașelor, porturilor și uzinelor nucleare din Ucraina, este reevaluat. În loc de a trimite soldați în apropierea frontului, Franța și Marea Britanie își propun acum să trimită instructori militari în vestul Ucrainei.
SUA și-ar fi semnalat deschiderea de a sprijini coaliția cu informații și logistică, dar nu cu soldați. Starmer, care face presiuni pentru o participare mai robustă a SUA, avertizează că, fără americani, coaliția s-ar putea să nu aibă efectul de „descurajare” scontat.
Sursa: The Kyiv Independent