Pe 20 aprilie 2025, în Duminica Paștilor, Klaus Schwab a demisionat de la cârma Forumului Economic Mondial. În locul lui, a fost numit, deocamdată ca președinte interimar, Peter Brabeck-Letmathe, fost director general și președinte al consiliului de administrație al companiei Nestlé.
Relativ necunoscut publicului larg, Brabeck este, totuși, autorul unor spuse clarificatoare despre filosofia sa privind drepturile omului vs. drepturile corporațiilor:
„Opinia care mi se pare mie extremistă este reprezentată de ONG-urile care se luptă ca apa să devină un drept public. Ceea ce înseamnă că, odată ce ești ființă umană, ai dreptul la apă. Asta este o soluție extremă.”
După scandalul stârnit de aceste afirmații, Brabeck a revenit și a spus că oamenii au, totuși, dreptul la apă, constând în 5 litri pentru hidratare și 25 litri pentru spălat zilnic (ceea ce ar reprezenta 1,5% din totalul apei disponibile pentru folosință la nivel planetar), dar restul de 98,5% din apa de planetă nu este un drept al omului, ci – scurtând – al corporațiilor.
Absolut incidental, compania Nestlé a cumpărat drepturi asupra multor surse de apă în întreaga lume – din California și Filipine până în Franța, devenind, printre altele, producătoarea mărcilor Perrier și Vittel.
În acest aprilie, Nestlé a fost lovită de un nou scandal privind metodele ilegale de filtrare a apei pe care le folosește, cu rezultatul că în foarte scumpa apă Perrier s-au găsit, iarăși, urme de materii fecale.
Sursa: E&R, The Guardian, Swissinfo