Mind over Matter

Căutând materiale pentru articolul „Cu tirania la purtător”, am redescoperit această intervenție a lui Martin Fussenegger, profesor de biotehnologie și bioinginerie la Departamentul de Știința și Ingineria Biosistemelor (D-BSSE) al Universitatea ETH Zurich, în Basel. Scurta prezentare a avut loc sub auspiciile World Economic Forum, în 2016.

Tehnologia descrisă de Fussenegger mi s-a părut foarte relevantă pentru subiectul articolului meu, dar descrierea ei era, totuși, prea lungă pentru a fi inclusă în text. Traduc aici integral prezentarea; videoclipul conține și câteva imagini ale tehnologiei descrise de Fussenegger.

*

De secole, strategia noastră de tratament rămâne insuficientă. Mergem la medic când ne simțim rău și medicul diagnostichează boala și ne prescrie niște pastile, în funcție de greutatea corporală. Asta este o terapie de foarte proastă calitate, pentru că diagnosticul vine întotdeauna prea târziu. Suntem deja bolnavi. Iar dozajul după greutatea corpului este, și acesta, plin de neajunsuri.

De aceea, lucrăm la o strategie de tratament a viitorului, în care celule umane de designer, celule umane pe care le facem noi, pot sesiza cu precizie semnalul în circulația periferică. Procesează această informație și apoi produc, secretă și eliberează sistematic un anumit medicament, la momentul potrivit și în doza necesară.

Vrem să dezvoltăm acest lucru mai departe. Vrem să avem control mintal asupra acestei producții de medicamente. Deci, atunci când corpul simte simptome – dacă simțim simptomele, atunci va fi suficient să gândim și imediat producem medicamentul, drogul, la momentul potrivit și în doza necesară. Deci am învățat, în cele din urmă, să gândim terapeutic.

A controla materia cu mintea este un vis foarte vechi al omenirii. Vedem aici cum Yoda cum scoate aparatul de zbor al lui Luke Skywalker din mlaștină doar cu mintea.  

(Mea Sponte: Includ clipul din Star Wars, în spiritul unei bune informări despre ce îi populează lui Fussenegger imaginația științifică.)

Indiferent la ce ne gândim cu mintea noastră, producem, în esență, electricitate, pe care o putem înregistra, o putem procesa și o putem folosi ca să aprindem o lampă. În știință, asta se numește optogenetică. Știința de a programa comportamentul celulelor umane expunându-le la o anumită lumină.

Am construit acest echipament optogenetic cu lumină infraroșu apropiat (Near-Infrared – NIR), care iluminează celulele și le programează să producă un anume drog, la momentul potrivit și în doza potrivită.

Cu cât expunem celulele mai mult la lumină, cu atât ele produc mai mult drog. Deci putem controla foarte atent producția de drog și, până la urmă, dozele aflate în circulație. Stingem lumina și reducem producția, reducem iarăși doza. Și, astfel, prin această alternanță, aprindem – stingem lumina, putem stopa producția sau o putem porni. Putem nu doar doza cu precizie sau stopa producția, dar putem și să o adaptăm la dinamica bolii.

Cum legăm asta de controlarea expresiei genelor cu mintea? Am echipat subiectul uman cu o cască, echipament care îi înregistrează activitatea cerebrală prin electroencefalogramă, pe care o folosim pentru a programa un întrerupător, un control care aprinde lumina NIR care iluminează celulele umane și, astfel, declanșează producția de medicament într-o doză precisă.

Dar am vrut să rafinăm acest proces și într-un sistem viu. Dacă gândim terapeutic. Înregistrăm activitatea cerebrală și aprindem lumina în interiorul animalului, și, în felul ăsta controlăm cu acuratețe drogul într-un animal viu și în fluxul sanguin.

Componentele de care avem nevoie pentru asta sunt un generator de câmp, care activează implantul NIR – seamănă foarte mult cu atunci când îți încarci periuța de dinți electrică dimineața, o pui în încărcător. Asta aprinde lumina NIR, care iluminează celulele din camera de cultură, care produc medicamentul. Iar implantul este plasat sub pielea animalului.

Vedem aici un implant în detaliu, imaginea este mărită. Totul este sigilat electronic. Lumina NIR este aprinsă și iluminează celulele din camera de cultură care produc medicamentul și apoi îl eliberează în fluxul sanguin, prin membrane semipermeabile.

Deci acum avem, în sfârșit, toate componentele pregătite. Avem subiectul uman cu casca, putem înregistra activitatea cerebrală, avem holograma, am programat întrerupătorul care activează generatorul de câmp care activează implantul cu lumină NIR și e plasat sub piele.

Deci, dacă îi cerem subiectului să adopte anumite activități mintale foarte speciale, cum ar fi să se concentreze, sau să mediteze și să se relaxeze, înregistrăm acele activități mintale pe care le folosim apoi ca să programăm doza de medicament eliberată în animal cu foarte mare precizie.

Și toate astea de la distanță.

Miniaturizăm tot mai mult această tehnologie. Deci acesta este ultima generație de implant, se încarcă de la bateria de smartphone care este ținut aici, sub palmă. Pentru că asta este o sursă de energie pe care o purtăm cu noi zi de zi.

Sperăm, până la urmă, să le facem și mai mici, ca să poată fi programate și încărcate de la un ceas de mână.

Deci, în fine, mergem spre o gândire terapeutică. Acum putem controla în mod deliberat transferul medicamentului în corp. Vom învăța și cum să detectăm acele activități cerebrale asociate cu durerea cronică și epilepsia, vom înregistra activitățile patologice ale creierului care sunt legate de boli degenerative, cum ar fi Parkinson și Alzheimer.

Acum chiar învățăm să gândim terapeutic.

Mulțumesc foarte mult.

*

Tehnologia cu care se mândrește Fussenegger exista acum aproape un deceniu. Prezentarea a avut loc, cum spuneam, în 2016.

Singurul lucru pe care l-aș avea de adăugat ar fi că există deja un patent înregistrat pentru căști audio AirPod care monitorizează undele cerebrale (sursele publice spun că versiunile actualmente existente pe pață nu conțin această tehnologie).

Printre altele, căștile vor putea „monitoriza condițiile neurologice, precum epilepsia sau problemele de somn, mult mai ușor decât un electroencefalograf”, astfel încât „semne ale dificultăților cognitive sau problemelor de sănătate mintală vor putea fi recunoscute într-un stadiu incipient”.

De asemenea, ele vor putea fi utilizate pentru „gestionarea stresului și în exercițiile de meditație”, contribuind la „monitorizarea în timp real a activității cerebrale”, dar și la „detectarea pierderii concentrării și a oboselii cognitive”, oferind „feeedback personalizat” și „ajutând la optimizarea proceselor de muncă și eficientizarea pauzelor”.