Something fishy…

O companie din Belgia vrea „să pună pește artificial în farfuriile europenilor până în 2030”. O alta, din Hamburg, exportă deja caviar artificial în Singapore.

Altfel spus, după ce, în 2024, două companii au cerut aprobarea Uniunii Europene pentru a produce „carne in vitro” – adică un ceva care se pretinde a fi carne, produs prin cultivarea de celule animale în laborator – vine și rândul peștelui.

Directorul unei firme nemțești care speră să-și răspândească manufactura prin burțile europenilor spune: „Dacă te uiți pe Google… vezi mereu un vas de laborator cu un fileu în el. Dar nu asta facem noi. Noi nu lăsăm un fileu să crească, noi lăsăm celule să crească… Celulele trebuie să simtă că trăiesc în corpul unui somon care înoată în Atlantic, de exemplu, și atunci încep să se dividă… Noi folosim celule reale de animal, deci nu este ceva vegan. Produsul nostru este pe bune.

Sigur; cam la fel de „pe bune” ca friptura din Matrix: cheia este ca, la fel cum celula își închipuie că nu este într-un laborator, ci în burta animalului care înoată fericit în ocean, consumatorul trebuie și el să-și imagineze că mănâncă pește, iar nu scârboșenii sintetice.

Altminteri, Good Food Institute Europe estimează că această industrie a alimentelor plăsmuite pentru consumatori cu imaginație horror hiperactivă va aduce 85 de miliarde de euro economiei UE și va crea până la 90.000 de locuri de muncă până în 2050. Nu știm: 1) câte locuri de muncă au fost și vor mai fi distruse până în 2050 prin măsurile luate împotriva industriei autentic zootehnice și piscicole; 2) ce vor mânca acei europeni pe care imaginația nu-i ajută, ci, dimpotrivă, îi împiedică atunci când li se pune în farfurie un somon Frankenstein.

Sursa: Euractiv